4 věci, které by moderní šéf už neměl dělat

0
2563
4 věci, které by moderní šéf už neměl dělat
4 věci, které by moderní šéf už neměl dělat

Dříve rákoska, dnes empatie a emocionální inteligence. To platí nejen ve školství, ale i v korporátní sféře. Argentinský psycholog Tomas Chamorro-Premuzic si dokonce myslí, že celkový úbytek agresivity ve společnosti stojí stále významnější role žen ve společnosti. Německý ekonomický magazín Capital přinesl výčet 4 vlastností, které už jsou v roce 2019 překonané.

  1. Křik
    Nejupřímnější reakcí na křičícího šéfa je vypuknout v hlasitý smích. Kdo si v 21. století vážně myslí, že může křičet na své podřízené, ten se může rovnou bouchat pěstmi do hrudníku a vyzvat svého zástupce, aby se dostavil k vybírání blech. Ať už takový šéf trpí jakýmkoliv komplexem, křičet na své zaměstnance je pouze trapné a představuje definitivní odhalení. Čím hlasitější ve svém projevu opovržení šéf je, tím je ubožejší – tak některé věci jsou zkrátka jednoduché.
  2. Neukazovat slabiny
    Být šéfem je náročné. Zodpovědnost může vést šéfy k tomu, aby nedávali najevo své pocity. Tento přístup Supermana je ale zastaralý. Předpokládá totiž, že jsou zaměstnanci hloupí a nepoznají, kdy šéf začíná tápat. I vedoucí dnes mohou klidně prohlásit: „Nevím přesně co se stane, ale udělám vše pro to, abychom byli přepraveni na všechny možnosti.“ Moderní šéfové vynikají kombinací upřímnosti, suverenity a kompetence.
  3. Mobbing
    Vedoucí patří k nejčastějším a nejhorším pachatelům šikany na pracovišti, tzv. mobbingu. Z průzkumů vyplývá, že k závažnému zneužívání moci a vlivu dochází i dnes velmi často. Kvůli charakterovým nedostatkům si mnoho šéfů ani neuvědomuje následky svých činů. I tyto nevědomé pachatele však musí čekat tvrdý střet s realitou. V dnešním světě se totiž i z ponižování zaměstnanců stává pomalu ale jistě vážné obchodní riziko.
  4. Práce do úmoru
    Vyhoření zakladatelů firem může vést až ke krachu firmy. Kdo neustále pracuje až do úmoru, neriskuje jen své zdraví. Dává v sázku i živobytí svých zaměstnanců. Moderní šéf ví, že je sebeobětování zastaralým a nebezpečným manažerským konceptem. Pohodový víkend a dovolená bez e-mailů není projevem egoismu, ale naopak službou pro blaho firmy a její zaměstnance, uzavírá magazín Capital.

Odkaz na originální článek najdete níže, autorem fotografie je rawpixel/Unsplash.

Zanechte nám svou korekturu nebo komentář:

Zadejte prosím svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno